БългарскиEnglish

Близо 60 процента от българите търсят мнението на магистър-фармацевт относно изписаните им лекарства, сочи проучване на „Тренд“

Мнението на магистър-фармацевт относно изписаните им лекарства търсят близо 60 % от българите. Това е един от изводите в социологическо проучване на агенция „Тренд“, проведено по поръчка на Инициативния комитет от магистър-фармацевти в България.
Изследването е проведено по метода пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“. Обемът на извадката е 800 интервюта с потребители на аптеки на възраст 18+ г. в малки и големи населени места, а максимално допустима статистическа грешка: ± 3.4%.
Проучването е направено в навечерието на професионалния празник на магистър-фармацевтите – 24 юни. „Идеята за тази извадка беше инспирирана от обществената оценка за самоотвержената работа на фармацевтите, като най-достъпните здравни специалисти по време на COVID-пандемията. Проучването верифицира ролята на магистър-фармацевта, като ключова в опазването на обществено здраве“, коментират от „Тренд“.
Около 61 % от хората, участвали в допитването, заявяват, че често им се случва директно да искат препоръката на фармацевт, вместо да ходят на лекар. Приблизително 70 % от попитаните твърдят, че цените и локацията са ключови, когато става въпрос за избор на аптека, от която да пазаруват. Една трета от хората посочват, че закупуват лекарство, независимо че цената се оказва по-висока от очакванията им, 21 % от тях питат магистър-фармацевта за алтернатива.
Над половината от хората, участвали в допитването, твърдят, че магистър-фармацевтите в България са професионалисти и имат високи етични стандарти.
Почти 50 % от респондентите отговарят, че предпочитат да пазаруват в аптеки, където обслужването става на каса, а една пета казват, че предпочитат да взимат сами продуктите от щандовете. Освен от лекар и фармацевт, 74 % от хората казват, че търсят информация за лекарства и в социалните мрежи, се посочва още в изследването.
Проучването ще бъде представено официално следващата седмица.
Магистър-фармацевтите отбелязват професионалния си празник на Еньовден (24 юни). Отбелязва се от 1994 г. идея на в. „Български лекар“ и се организира от Българския фармацевтичен съюз, който от 1996 г. около този ден организира Български фармацевтични дни, се посочва в информация на отдел „Справочна“ на БТА.
/ЛРМ/