БългарскиEnglish

Социалният организъм

Автори: Майкъл Кейси, Оливър Лъкет
„Социалният организъм“ от Оливър Лъкет и Майкъл Кейси е пътеводител в бъдещето на социалните мрежи, който показва как социалните мрежи функционират като жив организъм и променят бизнеса и обществото ни.
Оливър Лъкет и Майкъл Кейси са визионери, които изследват социалните мрежи – Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Vine и др. Те откриват, че социалните мрежи работят по правилата на биологичния живот – репродуцират се, адаптират се, растат и еволюират.
Двамата автори наричат това „социален организъм“. Структурата и действието на социалния организъм се определят от същите закони като в природата, от биологичните корени, от които всички ние произлизаме.
Социалните мрежи завладяха живота ни в рамките само на едно десетилетие и държат в здрава хватка обществото на XXI в. Платформи като Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Vine свалят диктатори и издигат президенти, превръщат за една нощ неизвестни тийнейджъри в знаменитости, спасяват или унищожават кариерата и живота на не един човек. Социалните мрежи променят общественото мнение по значими теми за дни. Носят милиони на хората, които осъзнават силата им.
Как се случва това?
Книгата „Социалният организъм” предлага основополагаща теория, която обяснява тези процеси. Оливър Лъкет и Майкъл Кейси формулират седем правила, с които отговарят на въпроси като:
Следвайки седемте правила, книгата отговаря както на глобални, така и на конкретни въпроси:
Как милиардите свързани помежду си хора, които представляват клетките на Социалния организъм, си взаимодействат
Как Социалният организъм се храни от изображенията, текстовете, музиката, които постваме; чисти се от отпадъците, като най-големият му екскремент е лошият маркетинг
Как идеите, които остават под формата на видеа, снимки, уебсайтове, хаштагове, се превръщат в меми и оформят структурата, която наричаме социална ДНК
Как движенията, породени от хаштагове, помагат на имунната система на Социалния организъм да се справи с „обществено заболяване“ и дори сменят политически системи
Защо Facebook трябва да се промени, ако не иска да последва съдбата на динозаврите
Кои платформи предпочита поколението на милениалите и защо
Как социалните мрежи дават предимство на малките играчи пред големите
Защо новият тип звезди – вайнъри и ютюбъри, завладяват социалните мрежи със своите дигитални образи
Какво можем да очакваме от еволюцията на Социалния организъм – дали социалните мрежи ще се развиват по начин, полeзен за обществото, или ще се самоунищожат…
Социалните мрежи с цялата си сложност може и да изглеждат хаотични, но щом погледнем през призмата на биолози и естествознатели, „Социалният организъм“ ни помага да осмислим тази силна нова система.
Оливър Лъкет и Майкъл Кейси не само хвърлят повече светлина върху органичната природа на бързо променящата се дигитална среда, но и предоставят инструментите, които биха довели до успех в нея.