БългарскиEnglish

Нов антибиотик на българския пазар

От месец януари 2021 г. ЗЕНТИВА България пуска в продажба, новия си продукт:

  • PENLAC (ПЕНЛАК) 875 mg/ 125 mg powder for oral suspension in sachet (прах за перорална суспензия в саше) x 12. Всяко саше съдържа амоксицилин трихидрат (amoxicillin trihydrate) еквивалент на 875 mg амоксицилин (amoxicillin) и калиев клавуланат (potassium clavulanate) еквивалент на 125 mg клавуланова киселина (clavulanic acid).

Амоксицилин/ клавуланова киселина е първи избор за емпирична терапия в препоръките за лечение на инфекции на долни дихателни пътища1 , по специално пневмонии, придобити в обществото, както и първи избор за емпирична антибиотична терапия при УНГ инфекции в извънболничната помощ1 , по-специално, при риносинуити.

Амоксицилин/ клавуланова киселина е показан за лечение на следните инфекции при възрастни и деца: остър бактериален синуит (адекватно диагностициран), остър отит на средното ухо, остри екзацербации на хроничен бронхит (адекватно диагностициран), пневмония придобита в обществото, цистит, пиелонефрит, инфекции на кожата и меките тъкани (по-специално целулит), ухапвания от животни, тежък абсцес на зъбите с разпространяващ се целулит, инфекции на костите и ставите, по-специално остеомиелит.

PENLAC 875 mg/ 125 mg в саше е иновативна формула подходяща за пациенти с проблеми в поглъщането на таблетната форма. Препоръчва се да се приема по време на хранене, за свеждане до минимум на възможната стомашно-чревна непоносимост и за подобряване на абсорбцията на амоксицилин/клавуланова киселина.

Препоръчителни дози при възрастни и деца ≥ 40 kg :

  • Стандартна доза (за всички показания) 875 mg/125 mg два пъти дневно;
  • По-висока доза – (за инфекции като отит на средното ухо, синуит, инфекции на долните дихателни пътища и инфекции на пикочните пътища) 875 mg/125 mg три пъти дневно.

Препоръчителни дози при деца < 40 kg. Децата може да се лекуват с амоксицилин / клавуланова киселина, суспензии или педиатрични сашета:

  • 25 mg/3,6 mg/ kg/ден до 45 mg/6,4 mg /kg/ден, разделени на две отделни дози:
  • До 70 mg/10 mg/ kg/ден, разделени на две отделни дози може да се обмислят за приложение при някои инфекции (например при отит на средното ухо, синуит и инфекции на долните дихателни пътища).

Лекарствен продукт по лекарско предписание. Преди да предпишете, моля запознайте се с пълния текст на КХП:

  • КХП PENLAC sachet 875 mg/ 125 mg: 20200114 / 25.09.2020

Моля, съобщавайте за нежелани лекарствени реакции, възникнали при употребата на PENLAC на отдела по Лекарствена безопасност на Зентива България, e-mail: PV-Bulgaria@zentiva.com или на Изпълнителната агенция по лекарствата на e-mail: bda@bda.bg

Референции:

  1. Ръководство за емпиричната антимикробна терапия на инфекциите в извънболничната помощ – https://www.bam-bg.net/index.php/bg/ Access on 10.11.2020
  2. https://portal.ncpr.bg/registers/pages/register/list-medicament.xhtml

“Алвоген Фарма България“ ЕООД (Зентива България) София 1680, Бул. “България“ № 86А, ет. 2, Манастирски ливади – Запад

Тел: +359 2 441 71 36; e-mail: zentivabgcommunication@zentiva.com; web: www.zentiva.bg

Bg 233/ Одобрено 01/2021 ИАЛ-0344/05.01.2021