БългарскиEnglish

Джинджифилова къщичка

Джинджифилова къщичка

За тестото:

  • 675 г бяло брашно
  • 2 чаени лъжици бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжица канела
  • 2 чаени лъжици джинджифил на прах
  • щипка сол
  • 220 г течен мед
  • 275 г фина кафява захар демерара
  • 50 г масло, нарязано на кубчета
  • настъргана кора от 1/2 лимон
  • прясно изцеден сок от 1/2 лимон
  • 1 голямо яйце, със стайна температура
  • 1 жълтък от голямо яйце, със стайна температура

Фурната се нагрява на 170°C с включен вентилатор, тъй като ще се пекат две платки наведнъж. Ако се пекат една по една, фурната се нагрява на 180°C без вентилатор. Подготвят се двете тави на фурната и по тях се изрязват два листа от хартия за печене.

В голяма купа се смесват брашното, бакпулверът, солта и подправките.

Медът, захарта и маслото се смесват в малка тенджерка и се загряват на умерен огън докато захарта се разтопи и се получи много гъст сироп. Добавят се лимоновата кора и сок, разбъркват се докато сместа стане еднородна и тенджерата се отстранява от огъня. Сместа се оставя да се поохлади.

В брашнената смес се прави кладенче и в него се изсипват захарният сироп, яйцето и жълтъкът. Разбъркват се първоначално с дървена лъжица, като се загребва по малко от брашното отстрани, а после се омесва тесто. Прехвърля се върху работен плот и се меси за кратко докато стане гладко. Ако е необходимо се добавя още малко брашно, докато престане да лепне тестото, но трябва да остане меко.

Тестото се разделя да две равни части. Всяка част се оформя на топка. На топката се придава леко правоъгълна форма и се поставя върху изрязания лист хартия за печене. Разточва се на правоъгълник с размери 33×23 см. Внимава се всички краища и средата на разточеното тесто да бъдат с еднаква дебелина. Разточеното тесто се пренася в едната тава заедно с хартия за печене. Същото се прави и с другата част от тестото.

Пекат се в предварително нагрятата фурна за 12-15 минути. При печене с две тави, те се разполагат във фурната така, че да остане свободно разстояние между тях, за да се движи топлият въздух, но и да не са прекалено близо над и под реотаните.  В моята фурна от 5 нива, оптималното разположение в случая е първо и четвърто ниво. Ако се пече по една тава, тя се слагат на средно ниво на фурната.

След като платките се извадят от фурната се оставят в тавите и докато са топли от тях се изрязват панелите. От едната платка се изрязват двете части за покрива. От втората платка се изрязват двете странични , предната и задната лицеви страни. В двете странични стени се изрязват отвори за прозорци. Най-добре ще стане с квадратен или правоъгълен резец, но може да се оформят и с нож. На едната лицева стена се изрязва врата (ползвах голям резец във форма на яйце) и отвор за прозореца на тавана, който в случая е сърце. Изрезката от вратата се запазва. Панелите се отделят внимателно и се оставят върху решетка докато изстинат напълно. Мисля, че най-добре е да се оставят върху решетката непокрити за една нощ, за да изсъхнат добре и да се втвърдят.

Детайл от джинджифиловата къщичка

За сглобяване и декорация: 

  • 300 г роял айсинг на прах, за слепване и декорация
  • шоколадов ганаш приготвен от 200 г натурален шоколад и 150 мл животинска сметана, за залепяне на керемидите на покрива
  • 48 бисквити котешко езиче (опаковка от 200 г е достатъчна), за керемидите на покрива
  • цветни дражета (опаковка от 100 г е достатъчна), за декорация по стените
  • 1 захарна пръчка, натрошена, за декорация на вратата
  • 4-5 шоколадови пурички, за дървата
  • 140 г оцветен в зелено фондан, за двете елхи

Избира се твърда основа за торта или поднос, върху който ще се сглоби къщата.

Айсингът се приготвя според инструкциите на опаковката, като за слепването трябва да бъде стегнат, за да изсъхва бързо. Къщата се сглобява като се започне от основите. Слепват се с обилно количество айсинг. Самите основи също залепих с айсинг върху подложката. Когато четирите основи са слепени, върху тях един по-един се залепят панелите за покрива. Не се пести от айсинга. Къщата се оставя за няколко часа докато айсингът стегне и се убедиш, че конструкцията е здрава.

Айсингът се разрежда с вода докато се получи консистенция подходяща за шприцоване и рисуване. Купата, в която е айсингът се покрива с мокра кърпа и се оставя настрана докато дойде ред за декорация с него.

Междувременно се приготвя шоколадовият ганаш. Шоколадът се настъргва с нож на ситно и се поставя в купа. Сметаната се загрява до завиране и се изсипва върху шоколада. Оставя се така за 20-30 секунди и се разбърква докато се получи гладък крем. Оставя се на стайна температура за около 2 часа докато ганашът започне да стяга, но да бъде все още мек, така че да е възможно да се шприцова с него. Поставя се в сладкарски пош с кръгъл накрайник (използвах №10 на Wilton).

С шоколадовия ганаш се залепят бисквитите котешко езиче върху покрива. Започва се с подредбата от долната страна, като се оставят да стърчат малко от основата на панела за покрива. Залепят се шест бисквити. Продължава се с втори ред, като бисквитите се залепят керемидообразно (да застъпват първия ред). Отново не се пести от шоколада. Подреждат се четири реда бисквити. Същото се прави и от другата страна на покрива.

Шоколадовите пурички се срязват на 2 или 3 в зависимост от размера им и се подреждат пирамидообразно като се залепят с малко количество от шоколадовия ганаш.

Айсингът в купата се разбърква и се поставя в сладкарски пош с накрайник с малък кръгъл отвор (№3 на Wilton). С него се украсяват прозорците, залепят се цветните дражета по стените на къщата, залепят се парченца от натрошената захарна пръчка върху отвора за врата и върху самата врата, правят се ледени висулки на покрива.  Нанася се малко айсинг и върху залепените шоколадовите пурички.

От оцветен в зелено фондан се правят елхи по метода на захарните борчета. За малката елха използвах 60 г фондан, за голямата – 80 г. Първо от фондана се оформят конуси, върху които след това с помощта на ножичка за нокти се оформят „клоните“ на елхите, като се започне отдолу нагоре.

Дървата и елхите се подреждат до къщата. Всичко се поръсва обилно с пудра захар. Готово!

Детайл от джинджифиловата къщичка